Assaig (visual) sobre la ceguesa.

Una barca suspesa en l’aire amb la paraula “Weldcon”- reclam d’una empresa de reparació de iots – esdevé el punt de partida d’Assaig (visual) sobre la ceguesa de Santos Montes (Santander, 1949).

A cura de Natàlia Chocarro, l’exposició expressa el desassossec de qui se sap immers en uns fets que, lluny d’extingir-se, es reprodueixen, una i una altra vegada. Així, la tragèdia dels immigrants als nostres mars, la xacra de la violència de gènere o l’aniquilació de població civil en mans dels seus botxins, en són reveladores. Assaig (visual) sobre la ceguesa és un trajecte de silencis on, com bé ens alertà Saramago, “estem fets així, meitat indiferència, meitat roïnesa”.

Santos Montes (Santander el 1949), des de l’any 1993 viu i treballa a Barcelona fins al 2020 que es trasllada a Vilassar de Dalt. Autodidacta en els seus inicis, va esdevenir un dels protagonistes de l’estètica dels anys 80.

Reconegut fanàtic del retrat, immortalitza sensacions, sentiments i pensaments, ens mostra, mitjançant la imatge estàtica, un “jo” diferent de la persona retratada. 

Alguns dels seus treballs més destacats són: Díptics, que es compon d’un retrat on el protagonista mira de cara l’espectador i, al seu costat, escenes d’intimitat que revelen el gest de la quotidianitat. Iba perdido el ojo. A partir d’una gravació en súper-8 dels moviments dels habitants de Barcelona al carrer. Alcorisa. Un projecte de caràcter documental, on assistim a la quotidianitat d’un poble de Terol, que es despulla o –millor dit– és despulla’t per la mirada del fotògraf. Buscando el Norte, dut a terme a la Playa de las Catedrales al municipi de Ribadeo (Lugo). “Las olas no preguntan”, “Retratos minuteros”, “Jardín de Seda” i “Sombras” en són algunes de les sèries.

Des de fa uns anys elabora políptics tot barrejant imatges pròpies amb d’altres procedents de negatius i positius aliens. La darrera d’aquestes obres exposades és Mata-Hari.

El treball de Santos Montes ha estat reconegut internacionalment. A Espanya podem trobar la seva obra al MACBA, Fundació Pilar i Joan Miró, Museu Universitari d’Alacant, Caja Cantabria, Museo de Teruel i a la col·lecció de la Comunitat de Madrid, entre d’altres. Ha exposat en nombroses ocasions a França i la seva obra forma part de la col·lecció del Museu Murugame del Japó.

 

Logo Fundacio Vila Casas
MNACTEC_
genecultura