Postepisteme. Dissidències, argumentaris i transicions.

Exposició col·lectiva : 

Deebo Barreiro – cargocollective.com/deebobarreiro

Raquel Calviño – raquelcalviñofotografia.com

Francesca Faulin  francescafaulin.com

Alexandre Folgoso – negralente.tumblr.com

Polly Hummel – pollyhummel.com

Sofia Pacheco – sofia-pacheco.com

Maria João Salgado  www.mariajoaosalgado.com

Comissari: Vítor Nieves

Aquesta exposició pretén cartografiar l’emergència d’un conjunt de discursos i pràctiques artístiques amb una forta vinculació a les lluites d’alliberament, superació o acceptació personal, travessades per estigmes identitaris diferents, però amb experiències i resolucions semblants.

Sense aspiracions de crear un glossari de reivindicacions ni una crida d’atenció a la normativitat, obre un espai per a la reflexió enmig d’un arxiu efímer que recupera i manté un llegat d’accions i activismes i visibilitza les històries personals dels artistes.

Al llarg de l’experiència expositiva contemplem veus individuals que desafien l’indestructible saber científic i el pensament normalitzat i normativitzant. Projectes artístics que, des de l’íntim, creen noves genealogies, fragilitzen fortes pilars, qüestionen allò institucionalitzat i visibilitzen debats i col·lectius.

Amb aquest conjunt d’obres d’artistes de Galiza i de Portugal, posem de manifest un compromís amb la dissidència i amb els sabers subversius, un fardell d’argumentaris i memòries polítiques dels qui lluiten diàriament als intersticis de l’episteme.

Vítor Nieves

Si hi ha algú que conegui com el palmell de la seva mà el panorama de la fotografia contemporània a Portugal i Galicia, aquesta persona és Vítor Nieves. Curador independent especialitzat en fotografia, editor, gestor cultural i fotògraf, va ser el cofundador i coordinador del Premi Galiza de Fotografía Contemporánea i el director artístic del festival Outono Fotogràfic.

Al llarg de la seva trajectòria com a comissari, ha estat el curador de més de 100 exposicions, tant per a galeries d’art com per a festivals de fotografia i museus. Entre els festivals on ha col·laborat, destaquen els Encontros da Imagen, el iNstantes o el MIP (Mês da Imagem do Porto) a Portugal, Photoalicante a Espanya i els Encontros de Agosto i el Paraty em Foco a Brasil. 

Ha comissariat exposicions a nombroses galeries d’art, com ara Salgadeiras (Lisboa, Portugal), Marisa Marimón (Ourense, Galiza), Dosmilvacas (Ponferrada, España) o Imagem Galeria Brasil (Fortaleza, Brasil). També ha col·laborat amb el Museo Municipal de Ourense, el Centro Cultural Marcos Valcárcel, el Pazo da Cultura y el Museu Provincial de Lugo en Galiza; el Museu da Imagem y el Centro Português de Fotografía a Portugal i el Museo da Indústria en Fortaleza (Brasil).Actualment compagina la seva producció artística i la seva tasca com a comissari, amb la vessant formativa.  És professor de comissariat fotogràfic al màster de Fotografia Artística de l’Instituto de Produção Cultural e Imagem (Portugal); a l’Escuela Mistos (Alacant); al curs d’Expert en Reportatge Documental de la Agencia Vórtice Photo, entre d’altres.

Emotiva Festival