Nudos

Nudos

“Amb la sèrie “Nudos: Topologías de la Memoria”, realitzo un exercici d’observació, cap a la naturalesa com a lloc al qual pertanyem. Un entorn  representat per cúmuls vegetals que, malgrat una aparença caòtica i aleatòria, permeten descobrir l’existència d’un ordre universal”.

Els cúmuls vegetals s’organitzen seguint un ordre que obeeix les lleis universals. La bellesa d’aquesta ordenació caòtica d’origen universal és present arreu, des de l’element més  minúscul fins allò  de proporcions inaccessibles per a la nostra imaginació. D’aquesta manera, Anta estableix paral·lelismes entre els embulls vegetals i els dibuixos de les connexions neuronals o entre les línies imaginàries que tracen les galàxies en el seu desplaçament pel cosmos. 

Apropant-nos al que és més individual, l’artista atansa l’universal. “L’extern es troba en nosaltres mateixos”, ens revela la seva obra. La utilització del pa d’or sobre el qual es dibuixen aquestes línies i l’ús acurat de la llum remet a aquest estat superior, atemporal, sagrat. 

Paula Anta

“Per a mi la fotografia és un descobriment o, més ben dit, fotografio allò que em permet experimentar un descobriment. En aquest descobrir o en aquesta cerca connecto amb una experiència emocional, subtil, intangible però emotiva.”

Paula Anta. Entrevista de Naiara Valdano per a Mujeres mirando a mujeres

Paula Anta és una de les fotògrafes contemporànies de l’estat espanyol més reconegudes. A través de sèries fotogràfiques, l’artista planteja la relació entre la natura i les estructures artificials creades per l’home. 

Els seus paisatges, evocadors i poètics, es revelen fets culturals en si mateixos. Les seves sèries fotogràfiques parteixen d’arguments que l’artista desenvolupa in situ, sovint a tall d’escenificacions en format instal·latiu que s’acaben convertint en la imatge final. 

El viatge i la història també són molt presents en les seves obres.

Des de l’any 2006 ha format part d’exposicions individuals i col·lectives, tant a Espanya com a Alemanya, França i Itàlia. La seva obra ha estat exposada en centres institucionals com el CA2M, Tabacalera, Matadero, Real Jardín Botánico, Museo del Traje, Centro de Arte de Alcobendas, Círculo de Bellas Artes, Casa de América, Academia de San Fernando, Canal de Isabel II de Madrid, el CCCB de Barcelona, Centre Cultural Sa Nostra de Palma de Mallorca, La Laboral de Gijón, Centro Niemeyer de Avilés, Domus Artium DA2 de Salamanca, Centro Cultural Las Cigarreras de Alicante, Museo de los Molinos del Río de Murcia, així com a diverses edicions de Photoespaña.

Ha rebut importants premis entre els quals cal destacar el XI Premio Bienal Internacional de Fotografía Contemporánea Pilar Citoler (2021), Premio Photographer of the month ITSLIQUID (2021), Premio de Fotografía Contemporánea Consell de Mallorca (2020), Premio Internacional Centro Unesco de Extremadura (2020), Premio Colección Kells (2019), Premio Estampa de la Comunidad de Madrid (2016), Premio Fundación AENA (2010), menció especial del COMBAT Prize (2013). També ha rebut les beques MAEC-AECID de la Academia de España en Roma (2011-2012) i la Beca de Artes Plásticas y Fotografía en el Colegio de España en París (2012-2013), el Premio de Creación Artística de la Comunidad de Madrid (2008-2009) i la Beca Transversia de residències artístiques a Senegal de la Fundació Ankaria (2018).

Doctorada en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid (2015), actualment està realitzant el Doctorat Europeu en col·laboració amb la Universitat de Saarbrücken  i la Akademie de Künste de Berlin.

Parroquia_StPere
mdt_centrat