A càrrec de Noemí, fotògrafa i editora gràfica i Noelia Pérez Sández, historiadora i antropòloga.

Qui determina realment la imatge que tenim del refugiat? El fotògraf, l’editor d’imatges o la societat imposa als mitjans quines imatges volem o no volem veure?

Quina és la responsabilitat dels curadors i museus en la representació que es dona sobre refugiats i la migració?

Fins a quin punt l’art contemporani pot operar com a mitjà de crítica dels estereotips i clixés sobre els refugiats i les seves representacions? Fins a quin punt pot intervenir i actuar subversivament?

Durant aquesta conversa Noelia Pérez i Noemí intentaran respondre a aquestes preguntes a més de parlar de la diferència entre fotografies públiques i privades de la persona refugiada i el problema de la representació.

NOEMÍ 

És una fotògrafa barcelonina que resideix entre Amsterdam i Barcelona. Abans de dedicar-se a la fotografia, va estudiar Odontologia en la Universitat Barcelona. En 2003 es va traslladar a Amsterdam, on va realitzar diferents cursos de fotografia i cultura visual en Fotofactory (Amsterdam), KABK (la Haia) i en la Universitat de Leiden.

L’agost del 2020 li va proposar a l’Amir un refugiat afganès que residia en el campament de Moria (Lesbos, Grècia) crear el compte d’instagram @now_you_see_me_moria on compartien la vida del que suposa viure en un camp de refugiats a Europa. Durant aquests dos anys el projecte Now You See Me Moria ha tingut més de 80 exposicions a través d’Europa en llocs com FOAM (Amsterdam), FOMU (Antwerp), Stedelijk Museum (Amsterdam), Nederland Fotomuseum (Rotterdam), Can Basté (Barcelona), entre d’altres, aconseguint acostar la complexa realitat de molts refugiats a una gran quantitat de ciutadans. El maig de 2021 juntament amb Paradox, Raoul Gottschling i Christian Knöepfel van crear el llibre d'”acció”. Imprès en offset de rotació en paper de periòdic, el llibre robust i de gran format està disponible en dues versions: enquadernat i sense enquadernar. El contingut del llibre es duplica com un kit d’exhibició, animant a individus i organitzacions a crear exhibicions emergents en espais de galeries, als carrers i a les escoles.

NOELIA PEREZ SANDEZ

@srta_imbader

http://www.liaperez.com/

Historiadora, antropòloga i màster en periodisme visual. Les seves activitats professionals se centren en una confluència interdisciplinar entre l’etnografia visual, la fotografia documental i l’arxiu com a dispositiu de poder/saber. Treballa des de/a partir del cos com a espai discursiu al voltant de temes com la visualitat, la memòria i la construcció de la Història/es.

INFORMACIÓN GENERAL NOW YOU SEE ME MORIA

Now You See Me Moria és un projecte col·laboratiu que denuncia les conseqüències de les polítiques migratòries europees en la vida dels refugiats. L’agost de 2020 l’Amir, un refugiat afganès, i na Noemí, fotògrafa espanyola, van començar a reunir i publicar imatges i testimoniatges sobre la vida en el camp de refugiats de Moria (Illa de Lesbos, Grècia) en Instagram. Qutaeba, un refugiat sirià i Ali i Mustafa, de l’Afganistan, es van sumar més endavant a @now_you_see_me_moria, que en pocs mesos va reunir desenes de milers de seguidors i que funciona com a plataforma per a denunciar les precàries condicions de vida en aquest camp.

A pesar que algunes de les experiències compartides han estat recollides pels mitjans de comunicació, la situació en el campament no ha millorat i la seva visibilitat pública s’ha reduït. Els fotoperiodistes tenen prohibida l’entrada i als treballadors de les ONG que allí operen se’ls persuadeix perquè no prenguin fotografies. A principis de 2021, amb la incorporació de Raoul, dissenyador alemany resident a Nova York, van crear una web a través de la qual més de 400 persones van participar en una convocatòria internacional que cridava a realitzar pòsters amb les fotografies del camp, imprimir-los i pegar-los als carrers de ciutats europees.

Al col·lectiu format per Amir i Noemí, als quals més tard es van sumar Qutaeba, Ali i Mustafa, individus com Raoul i comunitats de dissenyadors gràfics, artistes o estudiants, entre altres, es van unir a aquest moviment amb la convicció que la visibilitat que es pugui aconseguir és molt important per a invocar el canvi. Es tracta d’un col·lectiu descentralitzat i de lliure participació on els interessos personals se supediten a les accions compartides i on la creativitat és una eina per a la conscienciació. L’objectiu final d’aquest projecte col·laboratiu és confrontar a ciutadans i polítics amb el règim migratori europeu fallit i les seves conseqüències.

Activitat gratuïta

Apunta't aquí

candela