ESCLAVAS de una deuda

ESCLAVAS de una deuda

Per a una jove nigeriana, il·legal i traficada a Europa, el poder del juju (vudú), és absolut. Abans que el seu somni de viure a Europa es pugui fer, deu passar per la cerimònia del juju, pràctica tradicional, que li robarà l’esperit i la sotmetrà psicològicament el seu traficant o madame.

Tal és el poder del juju que les joves senten temor davant la idea de no arribar a complir el pacte que es va jurar durant la cerimònia: pagar el deute, $50.000, que us deuen a la madame per facilitar-vos el viatge a Europa, un viatge d’uns vuit mesos com a mínim, pel desert de Nigèria fins al Marroc des d’on agafaran la pastera cap a Espanya.

“Aquestes joves no poden treballar legalment a Espanya perquè no en tenen papers.” “No els queda més remei que vendre’s a si mateixes.” Les madames els expliquen a Nigèria que pagaran el deute en dos o tres mesos. “La realitat és que continuen pagant quatre anys després.”

El bagatge cultural i religiós de les joves fa molt difícil que trenquin la seva relació amb la madame. D’una banda, són cristianes evangelistes, però de l’altra encara creuen al juju (creença ancestral en aquesta part d’Àfrica). És en aquesta contradicció per on la madame les té atrapades. Mai parlen malament d’ella. Ella és l’únic punt de contacte. En arribar a Europa, sense conèixer la llengua, cultura i en situació il·legal, les seves úniques referències són la madame i les altres
companyes traficades.

Lorena Ros

Llicenciada en Humanitats, Universitat Pompeu Fabra
i postgrau en fotoperiodisme, LCP, Anglaterra, és fotògrafa documental.

Amb els seus treballs sobre immigració il·legal va guanyar un World Press Photo l’any 2001. Menció Honorífica al World Press Photo (2004). One World Mitjana d’Amnistia Internacional (2005). Seleccionada per participar a la Joop Swart Masterclass (World Press Photo Foundation). Fotopress (2007), World Press Photo (2008), i va rebre una Menció Honorífica a l’American Photographer of the Year, una borsa Getty i la Distribution Grant d’OSI.

Drets humans, abusos de poder i conflictes a països en vies de desenvolupament són alguns dels principals temes que va cobrir, a països com l’Afganistan, Rússia i Nigèria. Va treballar per a organitzacions no governamentals com Human Rights Watch, Anstieslavery International, Metges del Món i Amnistia Internacional.