Entrevista a Paulo Cacais

Entrevistem a Paulo Cacais vicepresident de Xafa’T i director artístic del festival de fotografia contemporània EMOTIVA

Quí ets i quin es el recorregut?
Qui sóc, d’on sóc i a què em dedico són tres preguntes que sempre m’ha costat contestar. Però amb el tema que ens ocupa, puc explicar que vaig trobar en la fotografia una via d’expressió que anhelava des de feia molt de temps. L’amor per la fotografia, alhora que la insatisfacció per no trobar les respostes que buscava, em van portar a l’art contemporani i a adonar-me que devia deixar de cercar respostes i centrar-me en les preguntes.

Des de llavors compagino el meu treball com artista amb la gestió cultural i la curadoria d’exposicions. Amb sis anys dirigint l’Estudi Tigomigo i més d’un centenar d’exposicions organitzades i comissariades, ara és un repte fabulós participar de l’organització del festival Emotiva 21.

Què significa per tu la fotografia?

La fotografia, al igual que la escriptura, es pot utilitzar per descriure, per una notícia periodística, per explicar una història (real o ficcionada) o per fer poesia, també pot ser utilitzada d’una forma totalment banal, sense cap fi justificat. Tots aquests usos són legítims i necessaris amb tots dos llenguatges; i tan necessari com ensenyar a llegir la canalla de ben petita, és sensibilitzar-la del poder de la imatge.

M’agrada, al creuar la porta de casa, ser un turista, emocionar-me amb una harmonia cromàtica, amb la textura que dóna una llum o les grafies d’unes branques. Sovint agafo el telèfon i faig fotografies, totalment banals, assaborint l’acte fotogràfic. Però en ocasions una intuïció m’excita, llavors necessito tenir ben a prop la càmera per intentar copsar aquell bri de poesia.

El meu treball fotogràfic està basat en la relació, en el vincle afectiu vers a l’objecte o subjecte que fotografio. En trobar-me un motiu a fotografiar necessito entendre’l en profunditat, observar-lo des de tots els angles i distàncies possibles, i analitzar la seva relació amb la llum i el fons en cadascun d’ells. Sovint no arribo a treure la càmera de la bossa, és tan difícil que tot encaixi! Però de vegades succeeix, o m’enganyo i penso que succeeix, llavors faig una o dues fotografies i continuo endavant. També és la forma de treballar amb el retrat, però llavors la excitació és molt més alta, amb sessions que es converteixen en converses que poden durar hores i, en el moment adecuat, captar unes poques imatges que en realitat només són el pretext per conèixer i entendre aquella persona, l’essència de l’encontre.

I què significa per tu l’art? Què és art?

Els darrers anys he estat treballant en projectes artístics col•laboratius i amb processos d’autoria compartida. Exhaurida la imatge del geni creador decimonònica i molt desgastada la del artista-empresari del s.XX, confio en l’art per sobre de la individualitat.

Hi ha art que m’interessa i art que no m’interessa. Davant la pregunta què és art aconsello que cadascun posi els seus propis límits, i si vol profunditzar, aquests límits s’escurçaran per unes bandes i s’ampliaran per unes altres. El públic no s’hauria d’apropar a l’obra amb l’intenció d’entendre, al igual que no ens apropem a la música amb la intenció de saber quina nota hi ha davant d’aquell fa o què està expressant exactament el compositor amb un canvi de ritme. Com amb la música ens hem d’apropar serens, deixar-nos dur per les atmosferes que ens aporta, potser ens sentirem identificats amb aquella peça o potser no, potser ens emociona.

Què significa per tu el Festival Emotiva?

Aquest festival de fotografia és un nou repte per mi, i no m’atreviria a afrontar-lo si no fos amb les companyes i companys amb els que faig equip. Cap de nosaltres havíem organitzat mai un event d’aquesta envergadura i complexitat, i és apassionant veure com tota la maquinària es posa en marxa, fins el més mínim engranatge, cada membre de l’equip s’ha anat especialitzant amb una o diverses àrees per tenir-ho tot controlat. Tenim molta feina per davant, però treballem amb il•lusió.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *