Marta Bacardit

Autisme: Una mirada, una carícia

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) Espai Lila

del 7 d'octubre al 31 de desembre de 2021

De dim a div, de 9 a 18h. Dissabtes, de 10 a 14:30 h i de 16:30 a 20:30 h. Diumenge i festius, de 10 a 14:30 h.

Marta Bacardit (Sabadell, 1966), de professió fotògrafa i entusiasta. Ha treballat per l’Editorial RBA i col.labora amb diferents mitjans com la revista Trail Run i la Vanguardia. És fotògrafa oficial de l’Ultra Trail Mont Blanc, de Camí de Cavalls de Menorca i de la Marathon des Sables de Marroc. Freelance per definició, projecta la seva mirada en qualsevol tipus de projecte: events, restauració, branding, social, editorial, esports,… Les seves imatges documenten situacions molts diverses, algunes provocades, altres espontànies, i en general totes elles fruit de la barreja entre imaginació i realitat. Cada repte visual és únic. Emoció, passió i imatge, la seva connexió és perfecta. Així ho defineix ella.

La Marta ens presenta una mirada pròpia de l’autisme, des de la seva pròpia visió espontània i artística. És mare d’un fill amb autisme, situació que ha marcat la seva vida personal. La seva contribució en aquest trastorn neix, precisament, a través de la l’Associació Obrir-se al món, on, entre d’altres objectius, volen millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme, i la de les seves famílies. A través dels esforços d’aquesta associació i altra gent implicada s’estan aconseguint fruits, i assentant les bases d’un futur prometedor, tots i les dificultats que segueixen tenint de finançament, visibilitat i, sobretot, de normalitat en la societat.

La Marta col.labora activament en aquesta associació, però també en altres com Fundació Salut Mental de Catalunya, Intress, Fundació Finestrelles, Fundació ‘La Caixa’,… Les seves fotografies donen fe de la seva implicació per mostrar aquesta realitat, on aquest trastorn té un ampli ventall d’alteracions en la comunicació, competències i conducta.

En aquest projecte la pandèmia actual, persistent per definició, hi és totalment present. Si ja és complicat per les persones amb autisme gestionar el seu dia a dia, imaginen el que han pogut patir en aquesta situació. L’autisme té series dificultats per acceptar els canvis de rutina, o per encaixar en els entorns socials, per ells caòtics, estranys, poc amables i força estridents. 

Tot plegat, ha estat i segueix estant, una explosió de factors que els ha desorganitzat del tot, que els ha modificat totalment les rutines, i que els ha portat al límit, una de les pitjors situacions imaginables per a ells. 

A tot això hem de sumar el greu problema de què moltes de les persones amb autisme, no entenen que és un virus, que vol dir COVID, perquè portem mascareta, per què ells l’ha de portar, per què no es poden tocar, abraçar o fer petons amb la família. No tenen capacitat per entendre el que és una Pandèmia i els fa molt vulnerables a una situació de descontrol i de tan gran incertesa.

Aquest projecte vol mostrar un somriure, una mirada, una emoció, una fotografia que comuniqui bellesa i sensibilitat, i a la vegada una fotografia que faci visible una realitat present, sovint tan poc respectada. Un retrat que reveli la realitat quotidiana de la vida en l’Espectre Autista.

Aquesta exposició està produïda per MNACTEC.

MNACTEC_(Positiu)