Lucía Herrero

Tributo a La Bata

Centre de Documentació i Museu Tèxtil

del 12 de setembre al 19 de novembre de 2021

dimarts i dijous de 10 a 14h i de 16 a 19h diumenges i festius de 10h a 14h

Lucía Herrero, durant els darrers anys ha desenvolupat un estil documental anomenat per ella Antropologia Fantàstica. És una barreja entre ciències socials i intervenció artística. Retrata persones i cultures amb elements dramàtics i fantàstics. En cadascun dels seus assaigs hi ha una anàlisi social, però també una investigació i reflexió sobre l’expressió visual i els diferents enfocaments conceptuals per construir històries.

Ha treballat per les revistes TIME, GEO, Der Spiegel, De Volkskrant, Iodonna, XL Semanal, WeltN24, El Periódico, Azart. La seva obra s’ha mostrat al museu d’arts fotogràfiques Kiyosato i al Tokyo Photographic Art Museum (Japó), Rencontres d’Arles (França), galeria Tagomago (Barcelona), Somerset House (Londres), Central Exhibition Hall Menege (Sant Petersburg), White Box gallery (Kuala Lumpur), Fundacion Mapfre (Madrid), Festival Fotolegendo (Roma), Hot Shoe gallery (Londres), Splashlight Studios (NY), Encontros da imagem (Portugal), Kaunas Photo festival (Lituània), SIPF- International Photo Festival (Singapur) entre d’altres. La seva darrera sèrie, “Reindeer-man”, acaba de guanyar el Gran Premi a Kuala Lumpur International Portraits Photoawards 2018.

Aquest projecte ret homenatge a una mena de dona molt específic i La “bata” és el vestit de treball que utilitza. Aquesta dona era la matriarca en una societat fortament patriarcal. Criada per a cuidar de la seva família, rares vegades pensava en els seus propis somnis. Parlem d’un grup poc representat i poc benvolgut. Vull donar-li una veu i l’homenatge que es mereix. Aquest tipus de dona està en perill d’extinció, igual que la “bata”. A Espanya són l’última generació. Vaig crear una zona màgica durant les nostres sessions en la qual les “dones de bata” se senten lliures d’expressar la seva bogeria creativa. El projecte és en si mateix una experiència d’empoderament. Aquest és el veritable homenatge i no sols les imatges finals. La bata és el punt entorn del qual gira el meu estudi. A partir d’aquí, analitzo qüestions de gènere, canvis sociopolítics en la societat i paisatges humans. Aquestes dones han format part de la meva infància. La força i l’afecte són les qualitats que les defineixen.

Aquesta exposició està coproduïda per  Museu de l’Aigua de Salt.

Emotiva Festival
museuaigualogo