Aitor Fernández

El retrat periodístic: treballar amb material sensible

Treballar amb persones és treballar amb material sensible. Cal aprendre a conduir-les amb respecte i empatia, però sense perdre la vista que el nostre objectiu és obtenir el millor resultat.

En moltes ocasions tenim davant a persones que han viscut experiències complicades, que ens han obert les portes de la seva casa o que acaben de despullar-se emocionalment durant una entrevista prèvia: la nostra fotografia ha de completar positivament aquesta història que acabem d’escoltar.

A vegades disposem de poc temps o hem de ser ràpids a l’hora de treballar, ja que hi ha moltes decisions tècniques i artístiques a prendre.

En aquest taller pràctic us donaré les claus per a poder enfrontar un bon retrat documental, a través de la meva experiència personal i d’altres fotògrafs i fotògrafes, enfocant-nos en els processos particulars que han estat clau de l’èxit o del fracàs d’aquests treballs.

També farem espai per als consells tècnics, orientats a fer-nos el treball més fàcil per a poder focalitzar tota l’atenció en l’objectiu que ens hem marcat.

La segona part del taller buscarà posar en pràctica els consells en dues propostes pràctiques complementàries. En totes dues propostes es tractarà de focalitzar l’atenció, primer, en l’escolta activa i en l’observació d’aquelles coses que ens puguin ajudar a atorgar significat al nostre retrat; segon, a aprendre a treballar de manera empàtica i respectuosa, per a poder construir la idea sense deixar de costat al nostre model.

És recomanable que les persones assistents portin la seva pròpia càmera fotogràfica, si la tenen, aquella amb la qual se sentin còmodes o treballin habitualment. No fa falta que la cambra sigui professional o que portin tots els seus accessoris, ja que el que pretén el taller és facilitar-nos el treball aprofitant els recursos que tenim.

Programació del taller:

10.30-11.00: recepció i dinàmica de presentació
11.00-11.45: posada en comú teòrica
12.00-12.45: proposta pràctica 1
12.45-13.30: proposta pràctica 2
13.30-14.00: valoració de resultats i conclusió

L’Aitor Fernández és fotògraf documental i coordinador d’estudis i docent a l’escola de fotografia DateCuenta. Els seus projectes estan relacionats amb les migracions, la memòria democràtica i els drets humans i han estat premiats i presentats per organitzacions com Amnistia Internacional, el Festival de Drets Humans de Barcelona o el Memorial Democràtic. Els seus projectes s’han publicat en llibres i mitjans de comunicació com El Periódico de Catalunya, VICE News o Público.

Web: aitorfernandez.eu
Instagram: @aitorrfe

Com inscriure’s:
Seguint aquest enllaç: https://tienda.datecuenta.org/producto/taller-el-retrato-periodistico-trabajar-con-material-sensible/

Captura de pantalla 2022-09-26 a les 16.43.33